Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Καθημερινή καθαριότητα

...ή αλλιώς, τι κάνω κάθε μέρα (σχεδόν).

Δε θα σου πω ψέμματα, κάθε μέρα δεν είναι ίδια. Μπορεί να έχω εξωτερικές δουλειές, περίεργο πρόγραμμα στη δουλειά ή απλώς...να βαριέμαι!Προσπαθώ όμως κάθε μέρα να κάνω τουλάχιστον τα βασικά.Ποια είναι αυτά:

- Αερίζω το σπίτι και ανοίγω τα στόρια να μπει φως. Ανοίγω παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας. Γιατί όσο ωραία και να μυρίζει το αποσμητικό χώρου, τίποτα δε συγκρίνεται με ένα καλό αέρισμα του σπιτιού. Για το φυσικό φως δε θα μιλήσω, το θεωρώ απαραίτητο να μπει λίγος ήλιος και να ¨γλυκάνει¨το σπίτι.




- Διπλώνω την κουβέρτα του καναπέ, ισιώνω ριχτάρια και τακτοποιώ τα μαξιλάρια. Αμέσως το σαλόνι δείχνει πιο τακτοποιημένο και αν είναι το πρώτο δωμάτιο που θα δει ο επισκέπτης που θα έρθει σπίτι σου, πίστεψέ με έχει μεγάλη σημασία.






- Στρώνω το κρεβάτι/ κρεβάτια αν έχεις παιδιά. Από τότε που ξεκίνησα να το κάνω έχω δει μεγάλη διαφορά στο πώς νιώθω κάθε φορά που περνάω από το δωμάτιο. Ένα στρωμένο κρεβάτι αμέσως αλλάζει την εικόνα όλου του δωματίου και δείχνει πιο τακτοποιημένο.




- Μαζεύω τα άπλυτα πιάτα και ποτήρια από το πρωινό μας. Μου παίρνει μόνο λίγα λεπτά αφού έχω φροντίσει να είναι ο νεροχύτης καθαρός από το προηγούμενο βράδυ.




-Βάζω πλυντήριο ρούχων/ άπλωμα- στεγνωτήριο. Όχι σε καθημερινή βάση αλλά μόνο όταν γεμίζει η πλύση. Και επειδή το πλυντήριο- στεγνωτήριο ανάλογα με το πρόγραμμα που βάζεις διαρκεί αρκετή ώρα, φροντίζω να είναι από τα πρώτα που κάνω μέσα στη μέρα μου.




- Αδειάζω το πλυντήριο πιάτων. Αυτό κι αν είναι σημαντικό! Είναι από τις πρώτες δουλειές που κάνω γιατί αν το αφήσω αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία να μαζευτούν τα άπλυτα στο νεροχύτη. Δε θα σου πάρει παραπάνω από 5 λεπτά να τακτοποιήσεις τα πλυμένα και όμως έχουμε την τάση να το αμελούμε.






- Καθαρίζω καθρέφτη-νιπτήρα-λεκάνη τουαλέτας. Αν έχεις μικρά ή και μεγάλα παιδιά, το μόνο εύκολο είναι να υπάρχουν "ατυχήματα" σε καθημερινή βάση. Οδοντόκρεμα που έπεσε στο νιπτήρα, αστοχίες στη λεκάνη, πολύ θέλει; Με ένα πέρασμα (όχι με το ίδιο σφουγγάρι φυσικά) θα λάμψουν! Και έτσι έχεις το μπάνιο σου έτοιμο για χρήση για σένα και την οικογένειά σου αλλά και για απρόβλεπτες επισκέψεις που μπορεί να τύχουν. Επίσης ένα πέρασμα με λίγη χλωρίνη στο πιγκάλ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν κι έτσι δεν πρόκειται να πιάσει πουρί η λεκάνη σου και δε θα χρειαστεί να τρίβεις με τις ώρες όταν κάνεις το λεπτομερές καθάρισμα του μπάνιου σου. Ένα πανάκι μικροινών είναι σωτήρια λύση και ένα μίγμα από μισή κούπα λευκό ξύδι-μισή κούπα νερό σε ένα βαποριζατέρ θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το μπάνιο σου σε άψογη κατάσταση χωρίς να χρησιμοποιείς σε καθημερινή χρήση σκληρά χημικά. Προσωπικά προτιμώ στη λεκάνη να χρησιμοποιώ χαρτί κουζίνας για το καθάρισμα και όχι επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια μικροινών.




- Βάζω ηλεκτρική σκούπα. 'Ενα γρήγορο πέρασμα στα δωμάτια που χρησιμοποιούνται περισσότερο και γενικά στους χώρους που πατάς πιο πολύ θα κάνουν το σπίτι σου να δείξει αμέσως πιο καθαρό. Αν ρίξεις και λίγη σκόνη βανίλιας στο πάτωμα και τη ρουφήξεις με την ηλεκτρική σκούπα, το σπίτι σου θα μυρίζει σαν ψημένο κέικ κάθε φορά που σκουπίζεις. Δοκίμασέ το!




Όλη αυτή η διαδικασία ίσως στην αρχή σου φαίνεται δύσκολη ή χρονοβόρα όμως δε θα πρέπει να σου πάρει πάνω από 30 λεπτά συνολικά. Φυσικά σε αυτό το χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που χρειάζεται το πλυντήριο ρούχων ή το στεγνωτήριο. Όμως όπως σου είπα και στην αρχή, αυτό το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Αν δουλεύεις περίεργα ωράρια ή μια μέρα δεν έχεις τόσο χρόνο δεν τρέχει και κάτι. Μπορείς να μοιράσεις τις δουλειές αυτές σε "κομμάτια" μέσα στη μέρα σου και να "σπάσεις" αυτό το μισάωρο σε τρία δεκάλεπτα. Ακούγεται περίεργο αλλά δουλεύει!Επίσης μετά από κάποιες φορές που θα κάνεις αυτές τις πρωινές δουλίτσες, θα σου γίνουν συνήθεια και θα γίνονται σχεδόν αυτόματα. 

Οπότε, σκέψου το. Με ένα μόνο μισαωράκι τη μέρα μπορείς να τακτοποιήσεις το σπίτι σου και μετά να έχεις όλο το χρόνο να μαγειρέψεις, να διαβάσεις ή να πιεις εκείνο τον καφέ με την παρέα σου.

Κάτι που με διευκολύνει πολύ είναι να βάζω χρονόμετρο. Κανείς δε θέλει να καθαρίζει με τις ώρες οπότε αυτό με βοηθάει. Μόλις τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση τελειώνουν και οι πρωινές δουλειές με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχεις χασομερήσει σε τηλέφωνα, facebook ή σε ό, τι άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μικρά μυστικά για να μυρίζει όμορφα το σπίτι

  Υπάρχει άραγε κανείς που να μην αγαπά τις όμορφες μυρωδιές; Είτε πρόκειται για ένα όμορφο άρωμα, είτε για τη μυρωδιά φρεσκοπλυμένων ρούχω...